Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hagyomány képes leírás - Magyar értékeink.tlap.hu
részletek »

Hagyomány - Magyar értékeink.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: magyarertekek.tlap.hu » Hagyomány
Keresés
Találatok száma - 13 db
A magyar gazda időjárás-jósló naptára

A magyar gazda időjárás-jósló naptára

A gazdák évezredek óta a föld művelésével, állatok tenyésztésével eltartják, élhetővé teszik az életet az egész társadalom részére. Életbevágóan fontos volt számukra, hogy megfigyeljék az időjárás fordulatait. Sok sok nemzedék tapasztalata alakította ki a naptári év meghatározott időszakaira várható időjárás bölcsességeinek megfogalmazását. Az áldott magyar föld különös gazdagsága ontotta a bő termést, de csak akkor, ha a magyar gazda a természettel összhangban cselekedett. Mélyen szerette a földet, és ezért őseitől örökölt és saját tapasztalatok szerint gazdálkodott. Az isteni és természeti törvényeket mindenkor betartotta. Ezért volt Magyarország mindig irigylésre méltó gazdag ország az idegenek számára.

A magyar házak mágikus ereje

A magyar házak mágikus ereje

Miközben a keleti térrendezés - a kínai feng shui és az indiai vasati - divatja egyre szélesebb körben terjed, már-már a feledés homályába merül az ezeréves magyar házépítési szokásrend, mely nemcsak a földrajzi adottságainkra épült, hanem a magyar lélek mágikus erejét is keretbe foglalta.

A magyarság ősi gyógymódjai

A magyarság ősi gyógymódjai

A Kárpát-medencébe keletről visszatérő magyarság igen magas gyógyító kultúrával rendelkezett. Ennek egyik legkiemelkedőbb bizonyítéka a koponyalékelés ismerete és használata. De szinte minden betegségre, bajra volt gyógyír őseinknél. Teljesen természetes volt az a szemlélet, hogy a betegséget mindenek előtt a lélek megbetegedése, legyengülése okozza s ez válik testi tünetté. A betegség kialakulásának leggyakoribb oka a test és a lélek közötti szakadás, a test és lélek közötti harmónia hiánya.

Bács-Kiskun megyei tájházak

Bács-Kiskun megyei tájházak

Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű megyéje, az ország területének 1/12-e. A Duna-Tisza közén helyezkedik el. Északon Pest megye, keleten Jász-Nagykun-Szolnok megye és Csongrád megye, délen Szerbia, nyugaton Baranya megye, Tolna megye és Fejér megye határolja. Székhelye Kecskemét.

Hagyományokat is felelevenítő gyerekjátékok

Hagyományokat is felelevenítő gyerekjátékok

A régi idők szórakozási lehetőségei között - a dalokon, táncokon, meséken túl - jelentős szerep jutott a játékoknak. Ám nem csak a kisgyermekeknek, hanem a fiúknak, lányoknak, felnőtteknek és közösségeknek is saját játékkínálatuk volt.

Harmóniában a természettel

Harmóniában a természettel

Bernád Ilona bába a népi egészségmegőrzésről is beszélt erdővidéki előadássorozatában. Az eddig 13 könyvet megjelentető népi gyógyász hangsúlyozta: ne távolodjunk el a természettől, éljünk együtt vele, hiszen egész szervezetünk a természet adta erőktől függ. Bármilyen modern világban éljünk, a magyar népi egészségmegőrzés örök érvényű tudás.

Lakodalom, sokadalom

Lakodalom, sokadalom

A márciusi ifjak nem véletlenül tervezték megmozdulásukat eredetileg a József napi vásár idejére, hiszen Bécs után Pesten voltak a legnagyobb Duna-menti vásárok nagy sokasággal, sok néppel, portékával. Régen kiemelkedő jelentőségűek voltak a vásárok, melyeknek kereskedelmi szerepük volt a legfontosabb, de társadalmi, műveltségcserélő jelentőségükről sem feledkezhetünk meg.

Luca-napi népszokások

Luca-napi népszokások

Luca széke, Luca-napi búzaültetés, Luca-napi kotyolás és dologtiltás: többek között ezek a népszokások és fogalmak élnek a köztudatban december 13-val kapcsolatban. De vajon mi az alapja az ismert és kevésbé ismert népszokásoknak?

Magyarok Karácsonya

Magyarok Karácsonya

2014. december 19-én, Magyarok Karácsonya! Idén a rendezvény díszvendége Felvidék lesz. Nemzetünk karácsonyfája a felvidéki Kingyesről, a Feszty-körkép születésének helyszínéről érkezik hozzánk. A program itt elérhető: http://opusztaszer.hu/... /958-magyarok-karacsonya-opusztaszer&#82 3 0;

Hirdetés
Matyó hímzés színei

Matyó hímzés színei

Minden színnek volt jelentése! A FEKETE, a matyó viseletben a föld színe, melyből a termés, az élet sarjad. A PIROS, az öröm színe A SÁRGA, a nyár színe, a Nap színe A KÉK, a bánat színe, az elmúlásé

Népi öltözékek

Népi öltözékek

Egy-egy nép, csoport, falu öltözetét a külső szemlélő rendszerint a sajátjától való különbözőségek miatt veszi észre. A hazai öltözködésről is először - a 16-17. században - külföldi ábrázolások születtek, amelyek elsősorban a más népekéhez képest idegenszerű és ezen belül is a rendi megkülönböztetésre alkalmas hazai öltözettípusokat, esetleg foglalkozáshoz kötődő öltözetegyütteseket örökítettek meg. Bikkessy, Jaschke vagy Csap-lovics még a múlt század elején is mintegy a királyság lakosainak illusztrált felméréseként jelentette meg képsorozatait, a kívülálló távlatából, aki kontrasztosabban megkülönböztetheti egymástól az esetleg csak kevéssé eltérő karakterű öltözetformákat is. A 19. század eleji életképszerű leírások, amelyek gyakran a nemzeti nyelv művelésére szánt vagy földrajzi, gazdasági, statisztikai, államismereti munkák, pályázatok részeként vagy melléktermékeként születtek, szintén mint egyik nemzeti jeggyel, sajátsággal foglalkoztak az öltözetekkel. A Tudományos Gyűjtemény már mint a nemzeti kultúra jellemzőjét kezelte a nemzeti ruhát. Még az 1846-ban útjára indított Magyar föld és népei képekben... c. statisztikai és történeti folyóirat is, a bevezető számban megjelölt célkitűzés szerint, a Magyar birodalom... sajátosabb népviseletit mint a föld- és népismeret egyik tényezőjét kívánta föltérképezni.

Népviselet és a szakrális geometria

Népviselet és a szakrális geometria

A nagy múltú minták a régi stílusú népművészetet képviselik, kivitelezésük viszont zsúfoltságával egyszer-egyszer a parasztstílusokat ( új stílusok a népművészetben) idézi. A hímzés alakulása a viselet fejlődésével követhető nyomon. Négy különválasztható szakaszra osztható: - az 1980-as években a legjellegzetesebb ruhadarabjuk a 6 szeles kendervászonból készült, apró redőkbe szedett korcospéntő volt, melyet fehér díszítőöltéssel erősítettek össze.

Ősi magyar térrendezés

Ősi magyar térrendezés

Napjainkban sokan rendezik be házukat, lakásukat a kínai feng shui szerint, így próbálva életterüket, ezáltal életüket is harmonikus, egészséges mederbe terelni. Sajnos ilyenkor elfelejtkezünk arról, hogy amennyiben bármely más nép hagyományrendszerét átvesszük, akkor bizony magunkévá kell tennünk annak a népnek a teljes hitrend szerét, hogy hatékonyan működni tudjon nálunk is.

Tuti menü