Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar értékőrzők képes leírás - Magyar értékeink.tlap.hu
részletek »

Magyar értékőrzők - Magyar értékeink.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: magyarertekek.tlap.hu » Magyar értékőrzők
Keresés
Találatok száma - 14 db
Csutorás Tábor

Csutorás Tábor

A Csutorás Tábor történetét id. Birinyi András kezdte írni fiaival, Andrással és Józseffel, Táborfalván, a múlt században. Ez a történet, amelyet fiai, és azok tanítványai folytattak, s folytatnak ma is, arról is szól, hogy saját hagyományaink szépsége, mélysége olyan erő lehet, amely ma is, a legfiatalabbakban is képes felépíteni a jó értelemben vett nemzeti identitást, ha elkötelezett mesterek tolmácsolják. Két generáció óta folyik ez a munka, a rendszerváltás, a gazdasági válság, a globalizálódás ellenére, néha nehézségekkel küzdve, de mindig lélekkel, szeretettel és eredményesen.

Ghymes zenekar

Ghymes zenekar

A magyar és kelet-európai népzenei gyökerekre épülő muzsikájuk kimagasló sikereket hozott koncertjeik látogatottságában, lemezeik eladásában, műfaji és művészi megítélésükben egyaránt. A művészetben nincsenek garanciák, nincs garancia arra, kinek hány év gyakorlás elteltével mekkora és milyen sikere lesz, ha lesz egyátalán, a befektetett munka visszafelé igazolódik. Csak visszafelé látszik a két évtizednyi kitartó munka eredménye - az a látásmód, mely párosulva tehetséggel és elhivatottsággal költővé érlelte a verskedvelőt, zeneszerzővé a táncházi muzsikust és előadóművésszé csiszolta az egykori pedagógiai főiskolásokat, és ami csak igazán keveseknek jut ki: meghozta a saját, mással össze nem téveszthető hangot, egy egyéni hangzást. A saját hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazán az egyéniség jellemzője!, a saját hang, ami nyomon követhető tucatnál is több CD-jükön, a saját kortárs hang, mely kijelöli a további művészi utat. Ez az, amire mindig számíthat a közönség, ez az a bizonyosság, mely koncertjeikre elővételben eladja a jegyeket és ez az a művészi hitel, mely arany és platina lemezek sokaságát termeli. Ez az, mely az egyre bővülő Európában biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb valuta - csak magyar! (Malek Miklós) A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: működésük alatt eddig 18 önálló albumot jelentettek meg

Gyuri bácsi gyógyteái

Gyuri bácsi gyógyteái

A népgyógyászat ma is működő, élő jelenség. Mindnyájunk tapasztalata tartja életben, teszi gazdagabbá. Ezzel együtt nem szabad elfelejteni azt a tudást sem, amit évszázadok alatt halmozott fel az emberiség. Hogy ne vesszen el a népi bölcsesség, hogy ápoljuk az értékes tudást, egyesületet hoztunk létre azok számára, akik egyetértenek a hagyományőrzés nemes céljával. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület 2004 augusztusában alakult Bükkszentkereszten azért, hogy megőrizze a népi gyógyászat hagyományait különös tekintettel a gyógynövények felhasználására. Fontosnak tartjuk az ezzel összefüggő ismeretterjesztő tevékenységet, valamint a szlovák népgyógyászati hagyományok őrzését is. Utóbbinak oka, hogy Bükkszentkereszten ma is jelentős számban élnek a szlovák kisebbséghez tartozó emberek.

Hagyományok Háza

Hagyományok Háza

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket. A fél évszázada működő, most újjászervezett Magyar Állami Népi Együttes művészeti munkája során mérvadó, a közművelődést szolgáló művek előadására és létrehozására törekszik, valamint felkarolja a külső, támogatásra érdemes kezdeményezéseket.

Hagyományőrzés a divatban

Hagyományőrzés a divatban

Büszkék lehetünk múltunkra, népi hagyományainkra és a napjainkban alkotó művészekre, hogy észrevették a magyar viseletnek és díszítő motívumainak napjainkban is használható változatait. 2005 márciusában az Iparművészeti Múzeum III. emeletén a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok alkotásait láthatták az érdeklődők. A tehetséges friss diplomások igényes ízlését igazolják a tárgyak, melyek bőrből, ezüstből, fémből, műanyagból, selyemből vagy más textíliából is készültek. A ruhák egy részét a népviselet vagy a régebbi korok divatja ihlette, s mindkét esetben rendkívül míves a kivitelezésük. A kiállítók között találjuk a 2002-ben végzett iparművész, Madarász Melinda varázsos, kézi hímzéssel is díszített öltözékeit is. A fiatal művésznő egyike azon fiataloknak, akik a magyar népi motívumokat beépítik, felhasználják ruháik, öltözködési kiegészítőik tervezésében, elkészítésében. Ebből az apropóból kérdezzük a kezdésről, a jelenről és a jövő terveiről.

Kassai Lajos

Kassai Lajos

Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál.

Magyar ékszer

Magyar ékszer

A díszítőerő lelki törvényeit hatalmas érzékkel érvényesíti a magyar. Jellemzője az erő, a nyugalom, a nagy pusztai területek fakóságának és a zsúfolt aprózások tüzének komoly ellentéte, a határozatlan, érzelgős vagy nevetgélő színhatások férfias elkerülése. A magyar díszítmény nem tarkálló csokor, nem érzelgős vallomás, hanem a népvándorlás porán nőtt bokor, kiaszott legelők szélére zsúfolt erdőség, tarlók végtelen fakó izzásában az útszéli fa fekete árnyéka, a hosszú egyhangúság után a vasárnap öröme, a magyar sorsok megpróbáltatásában az erős jellem töretlen derűje. Csak nagy tisztelettel közeledhetünk hozzá. Fáy Aladár

Magyar népművészeti ihletésű ékszerkollekció

Magyar népművészeti ihletésű ékszerkollekció

A Magyar Menyegző Ékszerkollekció a 18 - 19. század fordulóján kezdődő páratlanul gazdag és árnyalt új stílusú magyar népművészet elemeit használja fel. Abból az időből, amikor a magyarság társadalmi rétegeiben a nemzeti öntudat kivirágzott, és történelmünk folyamán a legnagyobb erőre kapott. Az ékszerek vonalvezetése, formavilága, díszítő ornamentikája az adott kor tárgyi világának jellemzőiből táplálkozik.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetséget azért alakítottuk - hagyományõrzõ és nemzetiségi együttesek, néprajz-, néptánc- és népzenekutatók, Muharay Elemér hajdani népi együttesének tagjai és a népi kultúra iránt érdeklõdõ magánszemélyek - mert fontosnak tartjuk, hogy a közösségeket megtartó tradíciók fennmaradjanak és tovább éljenek. Szövetségünknek mintegy 2500 tagja van, s munkánk során együttesi találkozókat, szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, haza és nemzetközi tapasztalatcseréket szervezünk.

Hirdetés
Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu

Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu

Senki sem vitatja, hogy a látványos fejlődés kulcsfigurája Köcse Tibor polgármester, aki 1996-ban időközi választáson lett a falu első embere, és azóta is élvezi a helyi választópolgárok bizalmát. Mindezt nem véletlenül, hiszen Nagypáliban az elmúlt tizennyolc évben szinte mindent máshogy csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Közel két évtized alatt a 272 lelkes falu lakossága 502 főre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. Köcse Tiborral a Nagypáli-csodáról beszélgettünk.

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Sebestyén Márta hazánk legismertebb énekese. Több mint 30 éve folyamatosan szerepel a világ minden táján, igazi kulturális nagykövetünkként. Ma születésnapja alkalmából köszöntjük. Sebestyén Márta Kossuth, Prima Primissima és Duna díjas előadóművész. A Kossuth-díjas népdalénekes születése óta a zene bűvöletében él, amit javarészt édesanyjának köszönhet, aki Kodály Zoltán egykori tanítványa, s ma is aktív zenepedagógus.

Szarka Zsuzsa divattervező

Szarka Zsuzsa divattervező

A díszítéseket legszívesebben szalagokkal és zsinórozással oldom meg. Minden egyedi tervezésnél fontosnak tartom a női szépség kiemelését. Minden egyes hölgy külön alkati jelenség, külön kihívás és új feladat. Megtalálni és megteremteni a harmóniát minden modellnél, hogy az egyedi ruhákat, amelyek java része kézműves technikával díszített, olyan méltósággal viseljék, hogy maguk is egyedivé váljanak általa. A mai kor öltözködési lehetőségei közül szívesen ajánlom a Szalag-Zsinór ruhákat minden nőnek, aki egyszerűen csinos, elegáns és nőies szeretne lenni.

Tanyaszínház

Tanyaszínház

A 20. századi magyar falu életében jelentős szerepet töltöttek be azok az önszerveződő egyesületek, amelyek - elsősorban városi mintára - már a múlt század végétől megjelentek és később egyre jobban elterjedtek országszerte. Az ilyen önszerveződő egyesületek, körök nemcsak a kultúraközvetítés szempontjából voltak fontosak, hanem azért is, mert a parasztság életében egy új, kedvelt és sokáig fennálló, a hagyományőrzés és a folklorizmus tekintetében is nagy jelentőséggel bíró - nevezzük így - intézményrendszert alkottak. Ezek közé tartozott az a jelenség is, amelyet falusi amatőr színjátszásnak neveztek.

Tengri közösség

Tengri közösség

Ősiségünk és jövőnk, az eredendő szerves magyar hagyomány honlapján jársz. A világkép mindent átsző: zenét, táncot, nyelvet, tárgyi kultúrát, szertartásokat. Találj utat ezekhez, találj utat hozzánk ebben az összekavarodott világban, hogy életed a Végtelen Teremtés rendje szerint működhessen. Találj választ léted fontos kérdéseire a hagyaték megismerése és saját megtapasztalások által. Az út nyitva áll. Indulj el...

Tuti menü