Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar nyelv képes leírás - Magyar értékeink.tlap.hu
részletek »

Magyar nyelv - Magyar értékeink.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: magyarertekek.tlap.hu » Magyar nyelv
Keresés
Találatok száma - 10 db
A legszebb magyar szó

A legszebb magyar szó

Melyik a legszebb magyar szó? Ezt kérdezte tőletek még november végén az egyszervolt.hu szerkesztősége, amelyre rengeteg szavazatot kaptak. S végül megszületett az eredmény. A szavazataitok alapján a legszebb magyar szó: a pillangó. De vajon miért szép egy szó, a jelentés vagy a hangzás a fontosabb? Balázs Géza nyelvésszel a szavak szépségéről beszélgettünk.

A magyar észjárásról

A magyar észjárásról

Vajon létezik-e magyar észjárás? A XX. században a magyarok meghatározó szerepet játszottak Amerika fejlődésében Hollywoodtól az ennél 'sokkal ártalmatlanabb atombomba' megteremtéséig - írta Norman Macrea, az Economist főszerkesztője. A Los Alamosban dolgozó magyar atomfizikusokat marslakóknak nevezte Asimov, közéjük sorolva a nagy matematikus Neumann Jánost is. A marslakók egyike, Teller Ede gyakran mondogatta, hogyha ő nem Ady Endre nyelvén tanul gondolkodni, akkor belőle legföljebb csak egy közepesnél valamivel jobb fizikatanár lett volna.

A magyar filozófia a nyelv maga!

A magyar filozófia a nyelv maga!

Több mint száz évvel ezelőtt a szinte emberfölötti nyelvtehetséggel bíró Mezzofanti olasz nyelvész, aki 58 nyelven értett és beszélt és ezek között magyarul is tökéletesen tudott, egyszer így nyilatkozott: A magyarok, úgy látszik, még nem tudják minő kincset bírnak nyelvükben. (Lásd: Zsirai Miklós: Nyelvünk alkata.)

A magyar nyelv

A magyar nyelv

Több mint száz évvel ezelőtt a szinte emberfölötti nyelvtehetséggel bíró Mezzofanti olasz nyelvész, aki 58 nyelven értett és beszélt és ezek között magyarul is tökéletesen tudott, egyszer így nyilatkozott: A magyarok, úgy látszik, még nem tudják minő kincset bírnak nyelvükben. (Lássad: Zsirai Miklós: Nyelvünk alkata.)

A magyarok nyelvéről

A magyarok nyelvéről

A magyar nyelvben az 1750 körüli török szó - amelyet 'nyelvészeink' többnyire 'ismeretlen eredetű jövevényszónak' neveznek - alapszókincsünkhöz tartozik. A magyar és a török nyelveknek azonban nemcsak a szókincse áll egymáshoz igen közel, hanem nyelvi szerkezete is. A török nyelvek szelleme, szerkezete és építkezése szinte teljesen azonos a miénkkel. Náluk sincsenek nemi megkülönböztetések. A szótövek végéhez illesztett ragjaikkal, képzőkkel, jeleikkel ugyanúgy bánnak, mint mi, sőt ezek is a miénkhez hasonlóan szigorúan hangrendileg illeszkednek a tőszó magánhangzójához (olvastam, láttam). Kerülik ők is a mássalhangzó torlódásokat, különösen a szavak elején. Hangrendi okok miatt gyakran alkalmaznak toldalék hangokat ragilleszkedéseknél. Még a magánhangzó torlódásokat is, hasonlóan a magyar népies kiejtéshez nehezen tűrik. A múlt idő jele a miénkhez hasonlóan d, illetve t (látta, futott), a feltételes mód jele és illeszkedése (adnék), tagadó szavunk is a miénkhez hasonló (nem, ne), ez utóbbi ragozott formában nem az igét előzi meg, hanem közvetlenül az igető után áll (nem írok). Távolító eset ragjuk közeli a miénkhez (-tól, től), az eszközhatározó-rag szinte teljesen azonos (-val, -vel). A jelző a mienkhez hasonlóan a törökben is a jelzett szó előtt áll és nem egyeztetjük; nem változik sem számban, sem esetben. A melléknevet segédige nélkül is használhatjuk állítmánynak (ez a vi

A titokzatos magyar nyelv

A titokzatos magyar nyelv

Aligha véletlen , hogy azt mondták vagy írták a magyar nyelvről: olyan, mintha a Marsról hozták volna. Amikor a magyarok beszélgetnek, mintha szórakoznának. Ugyanis a szóragozó lehet szórakozó is, a szórakozás pedig szóragozás. Nem csupán játék ez, hanem a magyar nyelv törvénye. Mert a magyar nyelv lényeges tulajdonságait tekintve ELTÉR A VILÁG LEGTÖBB NYELVÉTŐL!

Érdekességek a magyar nyelvről

Érdekességek a magyar nyelvről

Ma kaptam egy e-mailt (nem, ha máglyára tesznek érte, se fogom leírni fonetikusan), ami -úgy gondolom- sokak számára érdekes lehet itt :) Nekem nagyon tetszett; ajánlom mindenki figyelmébe! Szóval innentől kezdődik az idézet, a végén egy verssel: Mit mondtak a külföldiek a magyar nyelvről? Nicholas Lezard kritikája Szerb Antal 'Utas és Holdvilág'-ról a The Guardien-ben 2004. ERTL ISTVÁN fordítása) 'A magyarok tulajdonképpen nem is földi lények, hanem egy szuper-intelligens földönkívüli-faj, amelynek sikerült egybeolvadnia az emberiséggel, s csak műveik zsenialitása és nyelvük teljes érthetetlensége árulja el őket.'

Gárdonyi Géza - Magyarul így!

Gárdonyi Géza - Magyarul így!

Gárdonyi Géza sokat foglalkozott a magyar nyelv sajátságaival, írás közben elmerült a magyar nyelv eredetiségének, szépségének, kifejezőerejének vizsgálatába. Ezeknek az elmélkedéseknek, töprengéseknek eredménye ez a könyv. Nem is szabad ezt egy új Antibarbarus-nak vagy a Helyes magyarság kézikönyvének tekintenünk, hanem egy eredeti módon, önállóan gondolkodó író megfigyeléseinek, ötleteinek. Itélete a legtöbb esetben helyes, de néhol kétségtelenül ellentétbe jut a nyelvtudomány, különösen a nyelvtörténet megállapításaival. A könyv így is érdekesés tanulságos, mert új oldalról világítja meg Gárdonyi Géza írói egyéniségét és azt a szerető gondot, mely őt minden művének megírásában vezette.

Mire lehet büszke a magyar?

Mire lehet büszke a magyar?

Itt valami nagy titok lappang. Mert nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lealacsonyítani a magyar nyelvet (s mi fizetjük ennek költségeit), a külföldi szakvélemények pedig mély meghajlások a magyar nyelv nagyszerűsége, egyedülállósága és ősi volta előtt, mi több, mint látjuk, van ki a Kárpát-medence-i ősi voltát hirdeti. Ám általában véve is érdemes felfigyelni nyelvünk teremtő erejét magasztaló véleményekre.

Hirdetés
Mit mondtak a külföldiek a magyar nyelvről?

Mit mondtak a külföldiek a magyar nyelvről?

Semmi kivetnivaló nincs azon, ha egy adott nyelvről készített dicsérő összeállítás megdobogtatja az anyanyelvűek szívét. Mindenki szeret egy olyan kincset birtokolni, amire mások - kiváltképp ha azok világszerte elismert nagy elmék - csodálattal tekintenek. Ugyanakkor - mint az a fentiekből kiderül - a kiválasztott idézetek nagy részét a relevancia, kis részét pedig a pontosság és hitelesség miatt érdemes távolságtartással kezelni. Öt-hat hasonló dicsőítő mondatot talán más nyelvek esetén is lehetne találni, minden csak a ráfordított időtől függ.

Tuti menü