Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mesterségek képes leírás - Magyar értékeink.tlap.hu
részletek »

Mesterségek - Magyar értékeink.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: magyarertekek.tlap.hu » Mesterségek
Keresés
Találatok száma - 11 db
Cipő- és csizmakészítő

Cipő- és csizmakészítő

Kis műhelyünk 1990 óta működik a tradíciók és a hagyományok jegyében. Csizmáink és cipőink kivétel nélkül valódi bőrből, rakott bőr sarokkal, bőrtalppal és nagyapánktól tanult kézműves technikával készülnek. Ez biztosítja a kiváló minőséget és megbízhatóságot - tartósságot és eleganciát a legfelsőbb fokon. (Csizmáink, cipőink a N.I.T. által az 'A' legjobb minősítést kapták.)

Citerakészítő

Citerakészítő

Hódmezővásárhelyen születtem 1952-ben, földműves család 4.fia ként. 8-éves koromban ismerkedtem meg a citerával, és azóta elválaszthatatlan részévé vált az életemnek. Azóta gyakorolok és zenélgetek rajta, és bizony már 2010-ben 50 éve! Később a harmonika hangja is megtetszett, és azon is megtanultam játszani. Így hát lakodalmi zenész lettem, de a citerát sem hagytam magára. 1975-1979-ig citerazenekari tag lettem és ekkor került a kezembe a Sándorfalvai citera! Ami a számomra egy csoda volt! Vettem is volna magamnak, de anyagilag nem bírtam vele. Így hát elhatároztam,hogy ha majd időm lesz ,akkor elkészítem én magamnak!

Fafaragó

Fafaragó

Sándor Attila szentegyházi fafaragó szobrász vagyok. Már gyerekkoromban megragadott a fa megmunkálásának lehetősége. Édesapám modellasztalos volt, de a faragott székelykapu látványa is elbűvölt. Korán megpróbáltam alakítgatni a fát, aztán iskolásként kisvárosunkban fafaragó szakkörökre jártam. Első mesterem Barabás Lajos helyi fafaragó volt. A népi tárgyak faragása után a fába faragott domborművek következtek. Hamarabb tanultam meg alakokat faragni, mint rajzolni. Arra törekszem, hogy olyan mondanivalót dolgozzak fel, amely ma is érvényes.

Gyékényszövés Tápén

Gyékényszövés Tápén

A Szeged melletti Tápé községben nemzedékről nemzedékre száll a gyékényszövés mestersége. Manapság háziipari szövetkezetben dolgoznak a tápéi gyékényszövők. Az idősebbek tanítják az ifjakat, hogy a legkiválóbb darabok hirdessék a tápéiak hírnevét. A tápéi gyékényeladásról a 16. századtól van adatunk.

Kemenceépítő

Kemenceépítő

Jó kemence mellett könnyű a telelés, tartja a közmondás. Sütnek, főznek benne, szögében melegszik a gyermek, s éjjeli vacka is ott van. A gazdának a szap a kanapéja, azért is emelkedett az egyik vége, mégpedig az, mely a kemence szája felé esik. Így a fekvő ember látja: ki jő be az ajtón?..A kemence tetején szárítják a tökmagot, ami a gyermekek kedves csemegéje, de olajat is ütnek belőle. Itt szárad a rakottya fűzgallya, amit mennydörgéskor a küszöbön keresztbe kell tenni, hogy a villámcsapástól megmenekedjék a ház. A kemence tetején melegszik a kedves háziállat is, a cicelka, a macska. Ezek az ősi melegítő építmények is pusztulnak már, helyette masinát, vastűzhelyet állítanak.

Kosárfonó

Kosárfonó

Családomban a kosárfonás mestersége nemzedékről nemzedékre száll több mint száz éve. Jómagam 1989 óta foglalkozom fonott áruk készítésével és értékesítésével. A közel 350-féle termékből - raktárkészlet segítségével - rövid határidő alatt teljesítem vevőim igényeit. Kínálatunkban a tradicionális formák mellett nagy hangsúlyt kapnak a mai kor igényeihez igazodó, jól kihasználható termékek. Ezenkívül egyedi kívánságok, méretek alapján is készítünk fonott árukat.

Kovács

Kovács

A kovács a mítoszokban a világmindenség építőmestere. Nem csoda a kitüntetett szerep: a kovács az élethez szükséges szerszámokat készíti a tűz által. A Kalevalából Ilmarinen kovács szavai szerint : ...az eget én emeltem, világnak tetejét tettem, még a teremtés idejében....

Mézeskalács készítés

Mézeskalács készítés

A mézeskalács-készítés ősrégi eredetű mesterség, melynek emlékét megőrizte a vadmézgyűjtőt ábrázoló őskori barlangfestmény, az egyiptomi mézeslepény és a római cserépformák. A méz hosszú időn át pótolhatatlan volt, megbecsülése a belőle készített tésztára is átment ez ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. A méz királyi eledel volt. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos királyunk idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács készítés is nyugatról jött Magyarországra.

Őseink mesterségei

Őseink mesterségei

Mesterségeink nevei jóval honfoglalás kora előtti, nagyrészt török eredetűek (ács, szűcs, fazekas, fonó stb.) ebből, kézműveseink munkamódszereiből valamint előállított tárgyaik sajátosságaiból következik, hogy mindezen ismereteket nem útközben tanulták vagy a Kárpát-medencében 'vették át', hanem őshazájukból hozták magukkal.

Hirdetés
Őseink mesterségének nyomában

Őseink mesterségének nyomában

Van olyan tudás, amit nem lehet csak tankönyvből megszerezni, hanem gyakorolni is kell, és a népművészet az pontosan egy ilyen dolog. Budán évről évre megrendezik a Mesterségek Ünnepét, ahol a látogatók megnézhetik, kipróbálhatják, hogy annak idején hogyan, milyen módszerekkel készültek a leghétköznapibb használati tárgyak. Herrer Sári (Mary Popkids)belevetette magát a vásári forgatagba, tartsatok vele!

Szőnyegszövő

Szőnyegszövő

A tanulás hosszú és nehéz volt. Két évembe tellett, mégsem bánom, mert a széken egyedül ülve, kizárva magamból a külvilágot, az aktív belső élet a gyökerekből a felszínre hozta belőlem az elfedett motívum-világot. És megjelentek azok a régi, és mellettük más új minták is, de már nemcsak a képzeletemben, hanem a kezem munkája nyomán mások számára is látható, használható módon: kész szőttesek formájában. Úgy érzem, hogy munkáimon a hagyomány, de a saját mintáim világa is tükröződik. Talán ennek tudható be, hogy egyre több felkérést kapok különböző rendezvényekre, kézműves vásárokra, vagy alkotói kiállításokra is.

Tuti menü